Info SOA’s en HIV

checklist

Info SOA’s en HIV

SOA staat voor seksueel overdraagbare aandoening. Elk jaar worden in Nederland zo’n 100.000 mensen besmet met een SOA. Als je een SOA niet op tijd behandelt kan dit soms, zoals bij een infectie met HIV, ernstige gevolgen hebben.

SOA’s zijn besmettelijk en kun je hebben zonder dat je er iets van merkt. Op die manier kun je het ook weer ongemerkt doorgeven. SOA’s worden overgedragen via sperma, bloed, vaginaal vocht en heel soms bij contact van slijmvliezen. Dit kan gebeuren als je onbeschermde seks hebt. Sommige SOA’s, zoals HIV en Hepatitis, zijn overdraagbaar via bloed en kun je dus ook oplopen door een onhygiënisch aangebrachte tatoeage of piercing of door het gebruik van besmette naalden en spuiten etc., denk aan drugs.

Voorbeelden van veelvoorkomende SOA’s zijn: Hepatitis B, Hepatitis C, Syfilis, Gonorroe, Genitale wratten, Herpes Genitalis, Chlamydia en HIV, dat aids veroorzaakt. Uitgebreide informatie over SOA’s vind je op de website van SOA-AIDS Nederland: www.soa.nl of www.soapoli.nl en speciaal voor jongeren www.sense.info.