Welke weg

checklist

SOA

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) komen veel voor. Je kunt een SOA hebben zonder dat je het weet en deze ongemerkt doorgeven. Als je een SOA niet op tijd behandelt kan dit soms, zoals bij een infectie met HIV, ernstige gevolgen hebben. Wanneer je zekerheid wil hebben of je geen SOA of HIV hebt, zijn er verschillende mogelijkheden om dat te testen.

Maar ons eerste advies is: ga naar de huisarts of de SOA poli van de GGD en zoek contact met SOAAIDS Nederland voor advies. De SOA poli van de GGD wil je vaak alleen testen als je tot een risicogroep behoort (mannen die seks hebben gehad met mannen, HIV positieve partner e.d.) Vaak is er ook een wachttijd. De huisarts of de SOA poli van de GGD zal een medisch lichamelijk onderzoek doen. Eventueel moet je daarna een bloed of urine test doen. Mocht je een SOA hebben dan kan via de huisarts of de GGD de behandeling meteen worden gestart.

Dus heb je medische klachten of voel je je ziek? Overweeg dan eerst om naar de huisarts, een specialist of de SOA Poli te gaan. Ook is het van belang dat je eerst informatie leest over SOA, zie de website van SOA-AIDS Nederland: www.soa.nl of www.soapoli.nl en speciaal voor jongeren www.sense.info.

Mocht je er voor kiezen deze weg niet te bewandelen, bijvoorbeeld:

– omdat je liever niet naar je eigen huisarts wil

– omdat je huisarts je niet wil testen

– vanwege de lange wachttijd bij een specialist
– omdat je niet tot de doelgroep behoort die de SOA poli van de GGD mag testen

– omdat je je volledig anoniem wil laten testen
dan kan DESC een SOA test voor je doen. 

Onze specialisten hebben een uitgebreide opleiding gehad op het gebied van SOA’s. Bij ons is er geen volle wachtkamer met anderen en ben je vrijwel altijd de enige in een comfortabele setting. Wij nemen de tijd voor je. Bij ons heb je niet het gevoel dat je in een kliniek bent. Je kunt vaak binnen enkele dagen bij ons terecht. Aan de testen via DESC zijn wel kosten verbonden. Om niet onnodig geld uit te geven is het van belang dat je eerst met ons telefonisch of per email overlegt welke SOA test voor jou geschikt is en wanneer. Niet alle testen zijn noodzakelijk als je geen medische klachten hebt. Je kunt alleen bij ons terecht op afspraak.

Er is altijd een kleine kans dat de uitslag ten onrechte, dus vals als positief wordt bepaald. Dat kan er stressvol zijn omdat er een bevestigingstest gedaan moet worden. U moet goed bedenken of u deze stress aan kan. Aan de bevestigingtest zijn kosten verbonden.

HIV

Wil je weten of je een HIV infectie hebt? Dan adviseren wij de volgende procedure:

  1. Je leest eerst de informatie over HIV van Soaaids Nederland door.
  2. Je bedenkt goed waarom je je bij DESC wilt laten testen en niet bij de huisarts of GGD
  3. Je belt of stuurt een email, naar SOAAIDS Nederland om te overleggen: telefoon: 0900 – 204 2040 (0,10ct pm), kijk ook op de website: www.soa.nl
  4. Je bedenkt of deze manier van testen wel geschikt voor je is, DESC doet alleen de test en kan niet verder begeleiden.
  5. Wanneer je besluit te kiezen voor DESC maak je een afspraak door te bellen met: 010-2887604 (Rotterdam) of 088-5570101 (Nieuw-Vennep).